Evropská komise investuje do propagace rostlinné stravy 200 milionů EUR

05. 12. 2018

Stále více Evropanů má zájem o rostlinné bílkoviny. Uvádí to zpráva Evropské komise, která zkoumala jejich nabídku a poptávku v rámci EU.

Podle jejích zjištění není momentálně Evropa schopná vypěstovat dostatek na bílkoviny bohatých rostlin, aby poptávku po nich pokryla. Proto se touto otázkou začala zabývat Evropská komise, která chce, aby jejich produkce byla nejen vyšší, ale i ekonomicky výhodná a ekologická. Kromě samotné podpory zemědělců se chce zaměřit na propagaci přínosu rostlinných bílkovin ve stravě. Na její podporu vyčlenila pro příští rok téměř 200 milionů EUR.



Ačkoli se plocha pro pěstování rostlin bohatých na bílkoviny v Evropě neustále rozšiřuje, zůstáváme v tomto ohledu nesoběstační. Na kontinentu se sice vypěstuje 79 % spotřebované řepky, u sóji je to však pouhých 5 %. Do Evropy se každoročně dováží 17 milionů tun hrubé bílkoviny, z toho celých 13 milionů tun pochází ze sóji.

V budoucnost rostlinných bílkovin věří i soukromý sektor

Budoucností rostlinných bílkovin se v současnosti nezabývá pouze Evropská Unie. Zaujala také řadu firem v soukromém sektoru. Podle Unileveru, jednoho ze světově největších výrobců potravin, zájem restaurací a potravních řetězců o rostlinné alternativy masa roste. Společnosti reagují na stále se zvyšující poptávku spotřebitelů. Data společnosti 210 Analytics ukazují, že rostlinné alternativy masa dnes konzumuje více než 60 % mileniálů. Prodej rostlinných alternativ mléka vzrostl od roku 2011 o celých 30 %. Zatímco nárůst nových výrobků s živočišnými bílkovinami vzrostl pouze o 7,5 %, počet nových rostlinných výrobků uvedených na trh je téměř dvojnásobný.

Firmy nejenže reagují na zájem zákazníků o ekologičtější a etičtější potraviny, v rostlinné stravě vidí také ekonomický potenciál.  Vyprodukovat rostlinné bílkoviny je totiž mnohem levnější. Potvrzuje to i Gregg Engles, někdejší ředitel potravinové společnosti Dean Foods, podle nějž je vykrmování krav a následná produkce živočišných bílkovin zcela neefektivní.

Rostlinné bílkoviny snižují uhlíkovou stopu

Nárůst zájmu o rostlinné výrobky je skvělou zprávou také pro ekologii. Vysoká spotřeba masa a mléčných výrobků se totiž z více než 13 % podílí na produkci skleníkových plynů, což je srovnatelné s vlivem dopravního průmyslu. Zároveň živočišná výroba zabírá až 85 % hospodářské plochy. Polovina celkové úrody pšenice v Evropě se využívá pro výkrm hospodářských zvířat. Půda by se přitom dala mnohem efektivněji využít pro pěstování rostlin určených přímo lidem. V Evropě se přitom stále až 93 % vypěstovaných rostlinných bílkovin využívá jako krmivo.

Více informací o rostlinné stravě se můžete dozvědět na webu člena Asociace společenské odpovědnosti Česká veganská společnost.
Sdílejte na: