Veganství je jednou z nejlepších cest jak zredukovat dopad na planetu, tvrdí studie

16. 07. 2018

Vyhýbat se masu a mléčným výrobkům by mohlo snížit uhlíkovou stopu až o tři čtvrtiny. Vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že odmítnutí masa a mléčných výrobků z lidské stravy by mohlo snížit uhlíkovou stopu jednotlivce až o 73 %.

Vědci navíc zjistili, že kdyby všichni lidé přestali jíst živočišné potraviny, využití globální zemědělské půdy by mohlo být sníženo o 75 %. Tato plocha odpovídá velikosti USA, Číny, Austrálie a EU dohromady. Vedlo by to k výraznému poklesu emisí skleníkových plynů, ale také by to uvolnilo půdu, která byla využívána kvůli zemědělství.

Nová studie, publikovaná v časopise Science, je zatím jednou z nejkomplexnějších analýz na toto téma. Zkoumá škodlivé účinky zemědělství na životní prostředí, pracuje s údaji z téměř 40 000 farm ze 119 zemí světaZjištění ukazují, že produkce masa a mléčných výrobků je odpovědná za 60 % zemědělských emisí skleníkových plynů, zatímco samotné produkty poskytují po celém světě jen 18 % kalorií a 37 % bílkovin. Vědci během studií zkoumali celkem 40 zemědělských produktů, které pokrývají 90 % všech konzumovaných potravinBěhem výzkumu se podívali na to, jak každý z nich ovlivnuje životní prostředí díky analýzy emisí změn klimatu, znečištění vody a znečištění ovzduší.



Vedoucí autor studie Joseph Poore řekl: “Veganská strava pravděpodobně patří mezi nejlepší způsob jak snížit dopad na planetu Zemi... Je to mnohem účinnější než omezit cestování letadem či elektrickým autem,” přirovnal k aktivitám, které dle něj také snížují emise skleníkových plynů. Dále k studii dodává: “Vyhýbání se spotřebě živočišných produktů přináší rovněž mnohem větší přínos pro životní prostředí než snaha o nákup udržitelného masa a mléčných výrobků.”

Výzkum také zkoumal různé techniky používané k výrobě stejných potravin a našel obrovské rozdíly, pokud jde o dopady na životní prostředí. Například hovězí dobytek, který se pase na přírodních pastvinách, využívá 50krát méně půdy, než když zvířata žijí na odlesněné půdě. To jednoznačně kontrastuje s emisemi skleníkových plynů uvolňovaných v důsledku rostlinné výroby bílkovin pro potraviny jako je tofu či hrášek.



Poore také vysvětlil, že dokonce i výrobní metody, které jsou považovány za udržitelné, jako je sladkovodní rybaření nebo pěstování dobytka na travnaté louce, mohou představovat ekologické problémy.Převedení trávy na [maso] je jako přeměna uhlí na energii. Dodává se s obrovskými náklady na emise, řekl pro The Guardian.

Studie je výsledkem pětiletého projektu, který začal jako výzkum udržitelné produkce masa a mléčných výrobků. Poore hned po prvním roce sám přestal jíst produkty živočišného původu. Dalším krokem je podle Poora najít způsoby jak otestovat navrhovaný přístup v praxi, řekl pro The Independent: "Problém je v tom, že nemůžete uvést environmentální štítky pouze na hrstku potravin a zkoumat, zdali to mělo nějaký vliv na nákup. Spotřebitelé potřebují čas na to, aby si věci uvědomili věci, a pak ještě více času, aby podle toho jednali.”




Zdroj: Veganism is 'single biggest way' to reduce our environmental impact on planet, study finds | The Independent. The Independent | News | UK and Worldwide News | Newspaper [online]. Dostupné ZDE.

Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers | Science. Science [online]. Copyright © 2018 [cit. 16.07.2018]. Dostupné ZDE.

Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth | Environment | The Guardian. [online]. Copyright © 2018 Guardian News and Media Limited or its affiliated companies. All [cit. 16.07.2018]. Dostupné ZDE.

Celou studii naleznete na tomto odkazu.
Sdílejte na: