Rostlinný burger v michelinské restauraci

04. 02. 2017

Ještě před rokem byl rostlinný Impossible Burger, který údajně vypadá, chutná a dokonce i krvácí, jako by byl z mletého hovězího, v laboratořích v Silicon Valley. Nyní si na něm můžete pochutnat v michelinské restauraci Public na Manhattanu.

Restaurace Public je první z michelinských restaurací, která rostlinný burger nabízí. Burger vyvinul Patrick Brown, původem biochemik ze Stanfordské univerzity.

“Některé ingredience jsou téměř totožné, jako kdyby šlo o opravdové maso. Jak nutričně, tak i texturou,” říká Farmerie, šéfkuchař v restauraci Public a dodává, že mu to přijde fascinující. “Čím více jsem o rostlinném burgeru četl, tím více jsem věděl, že je to něco, co musíme mít v menu.”

Výsledný burger se prý nedá ani srovnávat s „veggie” burgery. Impossible Foods, startup, který za rostlinným burgerem stojí, uvádí, že by jako “veggie burger” označován ani být neměl.

Šéfkuchař restaurace Public si myslí, že lidem bude burger chutnat a rádi ho vyzkouší. „Je to tak i s jinými věcmi, které nabízíme v menu. Imposibble Burger si určitě zamilují.“

Rostlinný burger je oproti tomu pravému z masa šetrnější k planetě. Nejenže je na něj potřeba mnohem menší část zdrojů (voda, půda, krmivo pro zvířata), vyprodukuje také méně skleníkových plynů (což je problém i krav, které produkují methan), ale je také přirozeně bez antibiotik a hormonů.

Šéfkuchař si myslí, že díky Impossible Burgeru se i ostatní rostlinné alternativy na trhu výrazně zlepší. “Nikdy dřív jsme nic podobného nenabízeli. Myslím, že to lidem umožní jít za hranice jejich komfortu. U jiných rostlinných mas vždy něco chybělo. Netvrdím, že tohle řešení je perfektní, ale je to opravdu blízko.”

Zdroj: Volně přeloženo z The Plant-Based Impossible Burger Is Now At A Michelin-Starred Restaurant.
Sdílejte na: