Studenti se stávají vegany, chrání tím životní prostředí a školám šetří

10. 10. 2016

Většina menz vysokých škol ve Spojených státech nabízí pokrmy bez masa a bez mléčných výrobků. Co se servíruje ve školních kantýnách, se stalo horkým tématem uplynulého léta.

A to hlavně díky epizodě podcastu “Revisionist History” se spisovatelem Malcolmem Gladwellem. Některé školy utrácejí dle Gladwella velké peníze za přemrštěná jídla, jako humří ocásky a jehněčí, místo toho aby nabízely pomoc studentům s finančními problémy. Jedním z řešení, které Gladwell navrhl je podávání rostlinné stravy v menzách a školních jídelnách.

Podle průzkumu provedeného peta2 jsou pokrmy bez masa a mléčných produktů nejvíce podávanou položkou na jídelníčcích školních kafeterií. Organizace zkoumala téměř 1 500 vysokých škol ve Spojených státech a zjistila, že 62 % škol nabízí veganské jídlo denně, což je prudký nárůst oproti pouhým 28 % v roce 2014.

Podle ředitele pety2, Bena Williamsona, jsou živočišné produkty “mezi nejdražšími položkami díky vysokému obsahu vody a obilí potřeba na jejich produkci.” Díky tomu by se školám, které nahradí maso a mléčné produkty rostlinnými alternativami, měly snížit náklady.

Škrty v rozpočtu ale nejsou jediným důvodem vzdělávací instituce přecházejí na bezmasá jídla. “Výzkum ukazuje že milleniálové jsou mnohem více nakloněni tomu být vegetariáni než předchozí generace, protože veganství je úzce spjato s bojem proti světovému hladomoru, krutosti ke zvířatům, ničení životního prostředí a dalšími problémy, které milleniálové považují za kritické,” píše dále Williamson.

“Mnoho studentů prokázalo, že rozumí zdravotním výhodám veganského stravování společně s menším dopadem na životní prostředí,” doplňuje kuchař na Institutu Technologie v Massachusetts, Brian McCarthy. Studenti, kteří se vyhýbají masu, mají významný dopad na životní prostředí. Oxfordská studie z roku 2014 zjistila, že průměrný konzument masa vyprodukuje 7 kilogramů oxidu uhličitého za den, zatímco vegan vyprodukuje kolem 3 kilogramů.

“Veganství se stalo mainstreamem i v zemědělských oblastech, což je důvodem rychlého snížení masné a mléčné produkce. Studenti Univerzity v Montaně mohou dopřát jídlo ve veganské jídelně a Oklahomská Univerzita nabízí veganské i raw položky na svém menu,” dodává Williamson.

Přes tento nový trend se celková konzumace masa v USA v roce 2015 zvedla o 5 %, což je největší nárůst od roku 1970. Williamson ale věří, že studenti zůstanou u veganské diety i po ukončení studií, čímž donutí restaurace a potravinové organizace, aby se jim přizpůsobily. “I když jsou kampusy většinou inkubátory nových společenských trendů, vývoj zde zdaleka nekončí. Poté co studenti ukončí studia, vstoupí do světa, kde značky jako Chipotle nebo Ben & Jerry's již dnes nabízejí veganská jídla.”

Zdroj: Přeloženo z Takepart: Students Are Going Vegan, and It's Helping Colleges Trim the Fat, 5. října 2016, celý článek dostupný zde
Sdílejte na: