Zachraň jídlo 150. členem Asociace společenské odpovědnosti

19. 08. 2016

Hostina pro tisíc, Paběrkování, Jsem připraven. To jsou některé z aktivit iniciativy Zachraň jídlo, která má za cíl upozornit na problém plýtvání potravin.

Podle údajů OSN se až jedna třetina všeho jídla, které vyprodukujeme, nikdy nesní. Iniciativa Zachraň jídlo vznikla v roce 2013 jako neformální seskupení přátel, kteří se rozhodli, že otevřou téma plýtvání potravinami v české společnosti,“ vysvětluje Adam Podhola, mluvčí iniciativy Zachraň jídlo. První veřejnou akcí byl happening Hostina pro tisíc na Václavském náměstí, kde 1 000 lidí dostalo zdarma oběd ze surovin, které by jinak byly znehodnoceny.

V návaznosti na úspěch první akce zorganizovalo Zachraň jídlo další happeningy a projekt Paběrkování, během kterého už druhou sezónu jezdí na pole sbírat esteticky nevyhovující zeleninu, která se kvůli svému vzhledu vyhazuje. V současnosti také probíhá kampaň Jsem připraven, jejíž součástí je stejnojmenná webová stránka, na které každý může přidat svůj podpis, že je připraven kupovat nebo zpracovávat tyto esteticky nevyhovující kousky ovoce a zeleniny.

„Postupně jsme se začali zabývat tématem více do hloubky a nyní se věnujeme také výzkumu v zemědělství, síťování a lobbingu. Dokázali jsme si vybudovat důvěryhodné renomé a silnou značku a své aktivity jsme spojili s firmami, které mají potenciál měnit chování svých zákazníků – spotřebitelů,“ přibližuje další aktivity marketingová manažerka Zachraň jídlo, Anna Strejcová.

„Těší nás, že se 150. členem Asociace společenské odpovědnosti stalo právě Zachraň jídlo. Dokázali téma plýtvání jídlem protlačit do veřejné diskuze a vzbudit zájem a navázat spolupráci s firmami jako IKEA, UBER a Sodexo. Věříme, že naše vzájemná spolupráce pomůže toto téma posunout ještě dál,“ říká výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, Lucie Mádlová.

„V navazování kontaktů s firmami chceme dál pokračovat, a proto jsme se přihlásili do Asociace společenské odpovědnosti. Věříme, že se silnými partnery budeme moci situaci změnit k lepšímu dříve,“ dodává ke spolupráci Anna Strejcová.
Sdílejte na: