Slavný šéfkuchař proměnil vyhozené „olympijské“ potraviny na jídlo pro lidi bez domova

16. 08. 2016

Jenom si představte, kolik toho musí v jednom chodu všechny ty olympijské mašiny spořádat, aby byly dobře nasycené: 250 tun syrových ingrediencí na naplnění břich 18 000 atletů, trenérů a funkcionářů z olympijské vesnice.

A teď si to celé vynásobte třemi – za snídani, oběd a večeři – a znovu vynásobte za každý den her. Na druhé straně Atlantiku si to italský šéfkuchař Massimo Bottura také spočítal. A nebyla to ta děsivá, herkulovská spotřeba, která ho inspirovala, ale spíše kolosální mrhání potravinami.

„Řekl jsem si, že tohle je příležitost k tomu něco změnit,“ vypráví třiapadesátiletý Bottura, jehož modenská restaurace Osteria Francescana nedávno získala první místo v prestižním žebříčku nejlepších světových restaurací.

Ve čtvrtek večer ta změna vypadala takto: V jedné z rušných čtvrtí Rio De Janeira skupina světově uznávaných šéfkuchařů kličkovala po ledabyle uspořádané kuchyni mezi hordami dobrovolníků, aby připravila improvizované večeře pro 70 lidí bez domova.

Veškeré ingredience, z nichž většina by se jinak vyhodila, byly darovány, stejně tak jako veškerá práce kuchařů a číšníků, kteří do Ria přicestovali z Kalifornie, Německa a Japonska.

„Tohle není jenom o charitě, není to jenom o tom nakrmit pár lidí,“ řekl Bottura, který během pauzy sbírá odpadky z dětského hřiště v desolátním stavu, které stojí naproti jeho nového podniku. „Tohle je o sociálním začleňování, o osvětě lidí, a o dávání naděje těm, kteří ji už ztratili.“

Od středečního otevření Botturova podniku, operujícího z chvatně vztyčené průsvitné krychle v utlačované čtvrti Lapa, se Refettorio Gastromotiva stala senzací: pohodový protiklad komercializaci a nenasytnosti her, a také pavilonům jednotlivých zemí, které každý večer vyrostou po celém městě.

Ve čtvrtek večer provozovatel jedné z nejlépe hodnocených brazilských restaurací, a také známý televizní kuchař Alex Atala pomohl připravit následující menu: kuskus po italsku s restovaným hovězím a panzanellou, toskánský pokrm z chleba a rajčat připravený z ingrediencí darovaných cateringovými společnostmi dodávající potraviny pro olympijskou vesnici.

Atala konstatoval, že akce vznikla díky zdánlivě nesouvisejícím globálním trendům: rostoucí povědomí o plýtvání potravinami, nástup popularity šéfkuchařů a všudypřítomná frustrace z hladovění obyvatel i v těch nejvíce vyspělých zemích. „My jsme generace mladých šéfkuchařů, kteří mezi sebou nechtějí soupeřit, ale kteří chtějí sdílet,“ řekl osmačtyřicetiletý Atala.

S desetiletým pronájmem na malý pozemek, na kterém jídelna nyní stojí, je projekt připraven pokračovat v provozu i po ukončení her. Aby byl projekt finančně zajištěný, Refettorio Gastromotiva bude servírovat jídla platícím zákazníkům, ale zároveň bude každý večer rozdávat 108 jídel lidem v tísni. „Tohle není žádný rychlokvašný projekt,“ řekl Bottura.

Ve čtvrtek, tj. druhý den provozu, byla jídelna místem organizovaného chaosu. Pracovníci se snažili obsloužit tři po sobě jdoucí skupiny zájemců, a zároveň se museli vypořádat s nedostatečnými dodávkami elektřiny, což znemožnilo najednou používat veškeré potřebné vybavení.

Šéfkuchař Bottura kmital po place, vykřikoval objednávky, rozčiloval se nad nedostatkem nádobí, a zároveň se snažil vymyslet jak pracovat s dostupnými ingrediencemi: potlučenými rajčaty, den starým chlebem a dalším čerstvým sortimentem, který olympijští dodavatelé shledali nevhodným pro účastníky her.

V šest večer se otevřely dveře jídelny a nedočkaví hladovci zaujmuli svá místa, s očima plnými očekávání. Šéfkuchař vysvětlil každý pokrm tak, jak je personál přinášel z otevřené kuchyně. Výkřiky nadšení a aplaus vyplnily prostory nové jídelny.

Jeden ze strávníků, Rene da Conceição, se svěřil, že to bylo to nejlepší jídlo, jaké ve svých 40 letech jedl, přičemž uplynulých 9 let strávil se svou ženou na ulici. Hubený, ošlehaný muž s širokým nakažlivým úsměvem vysvětloval, že jeho obvyklá jídla jsou sesbírána z odpadkových košů a že často chodí spát s prázdným žaludkem. Kvůli Olympijským hrám ho policie vyhnala z míst jako Copacabana, kde je možné sehnat spoustu vyhozeného jídla nebo předměty prodejné do sběru.

Více jak plného žaludku si Conceição cení respektu a laskavosti. „Tito lidé vám potřesou pravicí, zacházejí s vámi jako byste byl šéf. Myslel jsem, že sním, a tak sem požádal manželku, aby mě štípla. Ale nebyl to sen.“

Zdroj: The New York Times, Celebrity Chefs Turn Wasted Olympics Food Into Meals for Homeless, by Andrew Jacobs, 14. srpna 2016, zkráceno, celý článek dostupný zde
Sdílejte na: