Kavárna, která vyprodukuje minimum odpadu

19. 01. 2014

Kavárna Silo By Joost funguje v Melbourne od června 2012 a měsíčně servíruje na tisíce šálků kávy a stovky obědů. Přesto je jednou z mála nízkoodpadových kaváren s minimální spotřebou energie, která nevytváří téměř žádný odpad.

"Náš odpad vystavuji jako sošky, aby lidé viděli, jak málo odpadu jsme vyprodukovali v průběhu posledních 12 měsíců," pochvaluje si své úspěchy Joost Bakker, majitel kavárny. Australská kavárna podává nápoje v keramických sklenicích. Zákazníci sedí u stolů z recyklovaného plastu. Nenajdete zde skleněné lahve ani lepenkové kartony. Mléko, olivový olej a pitná voda jsou skladovány ve velkých nerezových nádobách. Většinu surovin majitel nakupuje od lokálních dodavatelů.

Náklady na udržitelný design jsou přinejmenším o 30 % vyšší než v případě klasického kavárenského provozu. Díky ekologickým opatřením je však podnik schopen počáteční vysoké náklady vyrovnat dlouhodobou úsporou energií. Největší místní atrakcí je stroj na odvodnění odpadu, který každý den zpracuje 360 kg odpadu na kompost. Ten kavárna předává místním pěstitelům, od nichž odebírá ovoce a zeleninu. Roční náklady na koupi, chod a udržování kompostovacího zařízení představují 35 tisíc australských dolarů (AUD). Kavárna však nemusí městu platit 8 tisíc AUD ročně za odvoz odpadků. Skladováním mléka ve vratných ocelových nádržích lze ušetřit 10 % nákladů oproti běžnému nakupování mléka v lahvích nebo plastových nádobách. Farmář, který si v kavárně vyzvedne kádě a opětovně je naplní, na druhé straně eliminuje náklady na obalový materiál.

Místní dodavatelé jsou pro kavárnu zárukou kvality. „V Silo By Joost si zákazníci mohu objednat jakékoli jídlo. Ví, kdo vypěstoval mrkev nebo hlávkový salát, který k obědu podáváme," říká majitel. Cena dodávky surovin se snižuje používáním plastových přepravek namísto kartonů. Na mytí rukou se v kavárně používá elektrifikovaná voda. Elektrifikace v ní totiž zabíjí bakterie. Kavárna tak ušetří za tekuté mýdlo až 1 000 AUD ročně. Myčka nádobí stála 12 tisíc AUD, ale tím, že dokáže opětovně využít vodu, vyrovnává náklady na spotřebu elektřiny kompostovacím strojem.

Káva se připravuje v kávovaru Wega Green Line Espresso. Ten je vybaven softwarem, který si zapamatuje způsoby využívání. Kávovar se tak automaticky naprogramuje na režim s nižší spotřebou energie, díky tomu spotřebuje o 47 % méně energie. Samozřejmě je dražší než běžná konkurence, ale z dlouhodobého hlediska se opět vyplatí.

 

Zdroj: BBC.com, Green coffee shops cut rubbish, but at what cost?
Sdílejte na: