8 důvodů, proč žít udržitelnější život

27. 02. 2020

Cirkulární denim, pivo vyrobené z nesnědeného chleba nebo recepty z na první pohled nevzhledného ovoce a zeleniny: jen některé z geniálních nových způsobů výroby a spotřeby.

1. Naše chování je pro planetu neúnosné

Máme velké množství přírodních zdrojů, ale zkrátka je špatně využíváme. V současné době spotřebováváme mnohem více, než je naše planeta schopna vytvořit. Pokud tak budeme pokračovat i nadále a populace vzroste na očekávaných 9,6 miliardy osob v roce 2050, budeme potřebovat tři další planety podobné Zemi, abychom si udrželi nás současný životní styl.

2. Všude jen voda

Zemědělství je největším spotřebitelem vody na světě a zavlažovací nároky se blíží 70 % veškeré veškeré čerstvé vody určené pro lidskou spotřebu. Moc vody nám tak nezbývá. Ano, jsme obklopeni obrovskými oceány, ale pouze 3 % vody na planetě tvoří sladká voda, z čehož většina je v současnosti zamrzlá v polárních oblastech. Do toho mála vody, co nám zbývá, vypouštíme průmyslové toxiny, což je vysoce neudržitelné.

3. Nadměrné plýtvání potravinami

Do produkce potravin plynou obrovské investice. Přesto vyhazujeme neuvěřitelnou jednu třetinu veškerého jídla, které vyrobíme. Každý rok je to více než 1,3 miliardy tun potravin. Ve stejnou chvíli však 2 miliardy lidí na planetě trpí hladem.

4. Jezte ošklivé jídlo

Existuje mnoho způsobů, jak se chovat udržitelně, od odmítání plastových láhví až po nákup nedokonalých produktů. To se týká například ovoce a zeleniny, která se na první pohled může jevit nevzhledné či nedokonalé, ale může být stejně kvalitní jako na první pohled hezčí kousky. Mnoho ovoce a zeleniny je vyhazováno, protože nevypadají úplně správně. Zakoupením těchto potraviny jim dáváme šanci  a nemusí končit zbytečně na skládce jen proto, že se někomu nelíbí.

5. Zavedení etiky do etikety

Móda, stejně jako jídlo, patří mezi největší potěšení života. Dopad módního průmyslu na životní prostředí je však obrovský. Výroba textilu vytváří 20 % celkové odpadní vody a asi 10 % celosvětových emisí uhlíku, což je více než mezinárodní lety a námořní doprava dohromady. Jedny džíny si po celou dobu svého životního cyklu, tedy od pěstování bavlny přes výrobu až po praní vyžádají na 10 000 litrů vody. To je asi tolik, kolik vypije jeden člověk za desetiletí.

6. Cirkulární denim

V roce 2013 vytvořil kanadský veterán z textilního průmyslu první cirkulární džínovou značku na světě. Džíny se vyrábějí co možná nejvíce udržitelně a používají až 40 % recyklovaného denimu. Další unikátností je, že zákazníci si mohou džíny buď koupit, nebo pronajmout. Za cenu pronájmu lze džíny opravit a po roce používání je vyměnit za nový kus nebo vrátit a recyklovat. Pokud jsou recyklovány, jsou smíchány s panenskou bavlnou, aby se z nich staly nové džíny.

7. Recyklujte svou kancelář

Odhaduje se, že jen v USA se na skládky odpadů ročně posílá až 8,5 milionu tun kancelářského nábytku a vybavení. V roce 2009 vznikla v Kanadě společnost Green Standard, která se stará o kancelářské vybavení, které firmy již nepotřebují, a dává je neziskovým organizacím. 

8. Nejlepší alternativní využití chleba

Ve Velké Británii se vyhazuje až 44 % veškerého vyrobeného chleba. V roce 2015 se tak britský podnikatel Tristram Stuart nechal inspirovat starými recepty na výrobu piva, aby našel využití pro všechny tyto zbytky. A tak se zrodil Toast Ale. Uhlohydráty v zrnech se enzymy přeměňují na jednoduché cukry, které fermentují v přítomnosti kvasinek a produkují alkohol. Toast Ale dosud zpracoval téměř 1 milion krajíců chleba a vyprodukoval přes 300 000 litrů piva.




Zdroj: 8 reasons to be more sustainable with… Responsible Consumption and Production [online]. Copyright © BOTTLETOP 2019 [cit. 28.02.2020]. Dostupné ZDE.
Sdílejte na: