Budoucnost potravin: Nová zpráva od McKinsey & Company se zaměřila na rostlinné proteiny

14. 11. 2019

V současnosti velké i malé společnosti investují do rostlinných proteinů a očekávají trvalý silný růst. Skeptici však varují, že zájem brzy zmizí a poptávka ustoupí.

Poslední vydání The Next Normal od společnosti McKinsey & Company se zaměřuje na budoucnost rostlinných bílkovin.

Odborník společnosti McKinsey & Company Jordan Bar Am předpovídá, že v roce 2030 bude v nabídce každého fast foodu a restaurace několik možností pro flexitariány a reduktariány. Podle něj to nebude už jen jedna vegetariánská varianta na konci menu, ale více chutných rostlinných jídel, které mohou konkurovat ostatním položkám v nabídce.

Hinoman: Malá rostlina, velké množství bílkovin

Společnost Hinoman je izraelský zemědělský startup, který se zaměřuje na pěstování rostliny s vysokým obsahem proteinu zvané Mankai. Mankai je možné pěstovat celoročně a je nenáročná na vodu, půdu a energii. Hinoman strávil téměř 10 let kultivací této zeleniny a vývojem udržitelných metod pro pěstování. Jejích cílem je, aby se Mankai do roku 2025 stala známou a dobře dostupnou značkou potravin.

Podle Rona Salpetera, generálního ředitele firmy Hinoman, mladší generace chtějí vědět, co je v jejích jídle a jaký to má vliv na planetu. Nemyslí si, že by lidi v průběhu dalších 20 až 30 let přestali jíst maso. Tvrdí však, že jakmile se do roku 2030 stane konzumace masa do velké míry nemorální, lidé se dle něj budou při jeho jezení cítit nepříjemně. Salpeter si také myslí, že v budoucnosti regulační orgány vymyslí systém označování potravin, podle kterého sa dozvíme, kolik živin, které jsou v jídle skutečně vstřebáme a jaký je dopad dané potraviny na životní prostředí.



Úspěšný rok pro Impossible Foods

Impossible Foods je americký startup, který vyrábí známý rostlinný Impossible Burger. Podle finančního ředitele firmy Impossible Foods Davida Lee bude trvalý úspěch této značky do značné míry záviset na její schopnosti udržovat firemní kulturu a vytvářet mnohem více zajímavých produktů, po kterých lidé touží.

Lee není vegan, označuje se za masojedlíka, ale stále větší část “masa”, které jí, pochází z rostlin. Cílovou skupinou zákazníků pro Impossible Foods jsou lidé jako on, kteří se nechtějí vzdát chuti masa, ale hledají produkt šetrný ke planetě a zdraví. Milenialové podle něj nejsou jen největší spotřebitelskou základnou z finančního hlediska, ale jsou také nejdůležitější strategickou demografickou skupinou, protože určují trendy potravin. Záleží jim na to, co jídlo říká o tom, kdo jsou a co dělají pro životní prostředí.

Impossible burger nebyl vyvinut tak, aby ze zdravotního hlediska konkuroval celistvým potravinám. Byl navržen tak, aby na globálním trhu soutěžil s masem, protože lidé se masa nechtějí vzdát. Co se týče budoucnosti, společnost neustále pracuje na výrobě nových rostlinných produktů - alternativách vepřového masa, steaku, celých kuřecích prs nebo rybích filet.

Tyson Foods: Je naší povinností vyvíjet se spolu se zákazníky

Justin Whitmore je nový a první vedoucí oddělení alternativních bílkovin pro jednu z největších masných společností na světě. Alternativní protein hraje v jeji agendě pro budoucnost potravin velkou roli.

Tyson Foods v tomto roce představil nové výrobky pod značkou Raised & Rooted, které cílí na reduktariány. Nejsou 100 % rostlinné, ale jedná se o hybridní produkty, které jsou z části z hrachového proteinu a z části z živočišných ingrediencí.

Whitmore vnímá zásadní změnu v stravovacích návycích napříč demografickými skupinami. Není to jen ve městech a u mladých lidí. Chuť spotřebitelů se bude podle něj i nadále vyvíjet a i když si myslí, že maso zcela z talířů nezmizí, rostlinné alternativy se stanou další plnohodnotnou možností.

Česká veganská společnost jako nezisková organizace usiluje o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.




Zdroj: Budoucnost potravin: Nová zpráva od McKinsey & Company se zaměřila na rostlinné proteiny, Česká veganská společnost, www.veganskaspolecnost.cz.
Sdílejte na: