Argentinský start-up zachraňuje ohroženou včelí populaci

03. 11. 2019

Všemi oblíbená čokoláda či nepostradatelné doušky kávy během dne jsou dnes kvůli strmému úbytku včel v ohrožení, to je známý fakt. Podařilo se ale někomu přijít s účinným řešením?

Přinášíme dobré zprávy, dost možná ano. V Argentině se tímto problémem do hloubky zabývá start-up BeeFlow.

Nadbytek jídla je dnes ve vyspělých zemích brán jako naprostá samozřejmost. I přesto jsou však základní potraviny v ohrožení. Důvodem je poslední dobou velmi skloňovaný úbytek včel - pilných pracovnic, které se spolu s dalším hmyzem zodpovědně starají o pravidelné opylování zhruba 35 % celosvětově pěstovaných plodin. Z potravin, které konzumujeme my lidé, jsou celé dvě třetiny na opylování závislé. Úbytek tohoto dnes již ohroženého druhu je pro nás tedy zásadním tématem.

Na dosažení plného potenciálu člověka – dostatku energie, mentální pohody a fyzické síly, se významně podílí nutričně hodnotná strava. Výzkumní BeeFlow si kladli otázku: „A jak to mají včely?“ A vypadá to, že našli odpověď. Vyvinuli totiž speciální formuli složenou z cukru, vody a dalších několika ingrediencí, kterou lze včelám podat, a stabilizovat tak jejich kondici a imunitu.



Výsledky prvního testování byly skvělé a včely nabyly schopnosti nalétat v chladném počasí sedmkrát větší vzdálenosti a unést až dvakrát více pylu. Farmáři, kteří se na testování podíleli, ohlásili dle BeeFlow nárůst sklizní o 20 % až 90 %.

Včely zajišťují valnou většinu dostupných potravin, opylují také většinu divokých rostlin, čímž přispívají ke zdravému fungování ekosystémů. Za poslední dekádu však každoročně ubylo mezi 30 % a 50 % včelí populace jak ve Spojených státech, tak Evropě. Tzv. "kolaps kolonií" (colony collapse disorder), fenomén popisující vymírání včelích kolonií, se během posledních několika let vyvinul v naprosto běžnou záležitost. Vědci věří, že za tento jev je zodpovědná především hojně užívaná skupina pesticidů zvaných neonikotinoidy.

„Včely jsou ohroženy kombinací různých faktorů - dopady změn klimatu, intenzivního zemědělství, používání pesticidů, úbytku biologické diverzity a znečištění,“ uvedl José Graziano da Silva, generální ředitel FAO. „Absence včel a dalších opylovačů by zlikvidovala kávu, jablka, mandle, rajčata a kakao, když bychom měli jmenovat některé plodiny, které jsou závislé na opylování. Planeta musí přejít k udržitelnějším potravinářským praktikám a systémům šetrnějším vůči opylovatelům.“



Změna klimatu vytváří další hrozby pro včely. Jak teploty stoupají, některé oblasti jsou pro hmyz příliš horké. Květiny namáhané v důsledku těchto změn začínají uvolňovat jíné signály, které včely matou. Včely, které přežijí, jsou často slabší než obvykle, jsou postiženy chorobami, parazity, a znečistí tak zdroje potravy.

BeeFlow se zaměřuje na řešení těchto aktuálních výzev, jejich cílem je podporovat včely se silnějším imunitním systémem, které dokáží lépe odolávat nepřátelským podmínkám. Zejména zemědělci mandlí mohou těžit z nové formule BeeFlow. Mandlové stromy mohou být opylovány pouze v chladnějších měsících, kdy včely běžně cestují. Díky formuli mohou včely efektivně opylovat i v chladném počasí.

„Myslíme si, že u zdravějších včel se silnějším imunitním systémem mohou včely lépe fungovat a lépe pracovat,“ řekl pro CNN Matias Viel, generální ředitel společnosti BeeFlow.




Zdroj: This Company Is Giving Bees a Super Food to Make Them Stronger. [online]. Copyright © 2012 [cit. 03.11.2019]. Dostupné na ZDE.

FAO Director-General's message on World Bee Day 2019 - YouTube. YouTube [online]. Copyright © FAO [cit. 03.11.2019]. Dostupné ZDE.
Sdílejte na: