Iniciativa Zachraň jídlo využívá jedlý odpad za účelem snížit plýtvání potravinami. Vznikly tak chutné sušenky!

15. 07. 2019

Iniciativa Zachraň jídlo je tým mladých nadšenců, kteří se nechtějí smířit s tím, že se až jedna třetina jídla na světě vyhodí.

Hledají tedy způsoby, jak omezit plýtvání a jako jeden z experimentů vznikly i sušenky ze zbytků potravin, které běžně končí v koši. Sušenky měli možnost ochutnat účastníci červnové CSR snídaně v podobě dárku. Zatím pouze jako zkušební sérii ve dvou sladkých variantách, jejich cílem je však zkusit z “odpadních” surovin vyrobit plnohodnotnou variantu běžných sušenek. Recepty, jak si sušenky doma upéct, najdete na konci tohoto článku.

Nápad se zrodil při přípravě kuchařky “Zachraň jídlo v kuchyni”, na jejíž realizaci teď iniciativa usilovně pracuje. "Z širšího výběru jsme nakonec zvolili do tohoto experimentu dva typy sušenek. Jedny jsou sušenky využívající drť, která zůstane po výrobě ovocných a zeleninových šťáv. Druhou variantou pak byly sušenky obsahující kávovou sedlinu, která je zase častým odpadem kaváren. Rozhodli jsme se najít partnery, který by nás zkusil v tomto experimentu podpořit," říká iniciátor myšlenky Adam Podhola, který je v Zachraň jídlo zodpovědný mimo jiné za hledání nových příležitostí.

Pro hledání vhodných partnerů využila iniciativa nejprve společnosti, které jsou partnery Asociace. Došlo tak k navázání komunikace s firmou Kofola, konkrétně se Stanislavem Pekárkem, Head of Marketingu Ugo, jejichž dřeň po odšťavnění zatím není nijak využívána. "Práci v UGU mám rád, protože mohu pracovat na projektech, které jsou v souladu s přírodou. Dnes ale bohužel jako společnost přírodu přetěžujeme a bereme si z ní více, než co je schopna udržitelně poskytnout. Proto každá možnost, jak tento tlak na přírodu snížit a vrátit svět do rovnováhy, je u mě, stejně jako u UGA, vítána."



Na řadu pak přišly rozhovory s dalšími firmami, které mají udržitelnost ve své DNA: Nemléko, Bez obalu, Kavárna co hledá jméno nebo například Country Life. "Byli jsme mile překvapeni, jak se firmy k této problematice pozitivně stavěly. S některými z nich máme rozjednanou spolupráci na budoucí projekty," doplňuje Michaela Číhalíková ze Zachraň jídlo. Z části jsme využili suroviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti, darované do Potravinové banky. Potraviny po minimální trvanlivosti jsou i nadále bez problému poživatelné, neboť toto datum slouží hlavně jako kritérium kvality. Problematiku označování trvanlivosti potravin a s ní souvisejícím plýtváním se iniciativa snaží vysvětlovat v jednom ze svých aktuálních projektů s názvem Spotřebuj mě.



Samotná výroba sušenek pak byla zajišťována vlastními silami iniciativy. Výrobu si vzala na starost Bára Kebová, která recept na kávové sušenky vymyslela při práci na chystané kuchařce. "Na kávové sušenky jsme využili dvou surovin, které normálně končí v koši - kávovou sedlinu a mandlovou drť, která zůstane po výrobě mandlového mléka. Výsledek byl až překvapivě dobrý, sušenky měly velký úspěch. Což jen dokazuje, že spousta “nechtěných” surovin může najít další využití, stačí se jen nebát zkoušet nové věci a zapojit trošku kreativity," vysvětluje Bára.

"Jedná se o jednorázový experiment, jak hledat cesty tam, kde je jiní zatím nevidí. Naší snahou je hlavně ukázat, že i z odpadu se dá vytvořit něco chutného a s přidanou hodnotou. A jsem moc rád, že se to podařilo a že do toho s námi šla jak Potravinová banka, tak i Ugo," říká Adam Podhola.



Zachraň jídlo se nacházením cest jak neplýtvat ve své praxi intenzivně věnuje. Pořádá informační kampaně, happeningy, vzdělává ve firmách a sbírá "křivou" zeleninu na polích v rámci tzv. paběrkování. V říjnu navíc vydává svou první kuchařku, která pracuje zejména se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. My spotřebitelé totiž doma plýtváme násobně více než supermarkety či výrobci.



Tak se přidejte se a zachraňujte s nimi! Více informací o aktivitách Zachraň jídlo naleznete v tomto odkazu. A pokud jste se odpovědné snídaně zúčastnili, budeme rádi za zpětnou vazbu, jak vám sušenky chutnaly! Za vyplnění krátkého dotazníku dostanete hřejivý pocit, že děláte něco pro záchranu vyplýtvaného jídla.




Kávové oválky

  • Doba přípravy: 1 hodina

  • Počet porcí: 25 sušenek


Ingredience:

  • 150 g zbylé drti po výrobě mandlového mléka (použít můžete i zbylou drť z jiných druhů rostlinného mléka)

  • 50 g kávové sedliny (chuťově lepší je káva namletá na jemno (například na espresso) než hrubší mletí (na filtrovanou kávu). Dá se však použít jakákoliv sedlina, ale neměla by být příliš mokrá.

  • 70 g hnědého cukru

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžíce mletých lněných semínek

  • Špetka soli

  • 150 g čokolády

  • 1 lžíce hrubozrnné nebo maldonské soli


Postup:

  1. V míse důkladně promíchejte mandlovou drť, kávovou sedlinu, cukr, olej, lněné semínko a špetku soli na tužší, kompaktní těsto.

  2. Čokoládu rozdělte na dílky nebo nakrájejte na malé kostičky (podle počtu sušenek).

  3. Sušenkové těsto klaďte v malých hrudkách na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed každé hrudky vmáčkněte dílek čokolády.

  4. Sušenky pečte na 180°C asi 20 až 25 minut.

  5. Ihned po vytažení z trouby posypejte každou sušenku pár zrnky soli. Sůl můžete mírně vmáčknout do roztopené čokolády.


Tip: Pokud je drť z výroby rostlinného mléka mokřejší (bývá například u ovesného mléka), raději zkombinujte s jiným druhem drti a nepřidávejte olej.




Odšťavněné sušenky

  • Doba přípravy: 1 hodina


Ingredience:

  • 400 g odšťavněné dužiny

  • 100 g jemných ovesných vloček

  • 50 g celých ovesných vloček

  • 70 g slunečnicových semínek

  • 1,5 lžičky skořice

  • 30 g oleje

  • 120 g cukru


Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny suroviny a důkladně propracujte, nejlépe rukama. “Těsto” by mělo mít tužší konzistenci a držet dobře pohromadě. Pokud je hmota příliš mokrá, můžete přidat více jemných ovesných vloček nebo trošku mouky. Pokud je naopak příliš suchá, přidejte trošku oleje.

  2. Z těsta vytvarujte malé placičky. Čím tenčí sušenky budou, tím budou po upečení křupavější.

  3. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte 20 až 25 minut, dokud sušenky nezezlátnou.


Tip: Nejlépe se nám osvědčila tato směs drtě: jablko, mrkev, hruška a červená řepa. Pokud máte raději ostřejší chuť, můžete přidat i zázvor. Drť z citrusů nedoporučujeme - sušenky budou nahořklé.




Zdroj: Iniciativa Zachraň jídlo využívá jedlý “odpad” za účelem snížit plýtvání potravinami. Vznikly tak chutné sušenky!, Zachraň jídlo, zachranjidlo.cz
Sdílejte na: