Poznáte, co je prošlé? Zachraň jídlo se vydalo do ulic testovat Pražany

28. 06. 2019

Prošlé, ale pořád dobré. Na to, že i jídlo po minimální trvanlivosti může být chutné, upozornila iniciativa Zachraň jídlo happeningem ve středu 26. 6. v ulicích Prahy.

Dobrovolníci testovali, jestli náhodní kolemjdoucí poznají rozdíl mezi jídlem před a po datu minimální trvanlivosti. Ochutnávka sušenek, tyčinek a čokolády proběhla v okolí Jungmannova náměstí, dobrovolníci rozdávali i letáčky vysvětlující rozdíl mezi daty na obalech.

8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. Minimální trvanlivost přitom pouze garantuje, že bude do daného data výrobek nejkvalitnější. Zbytečně tak vyhazují jídlo, které je pravděpodobně stále v pořádku. Produkty po prošlé době minimální trvanlivosti se vyřazují i z obchodů, přestože se označené mohou prodávat dál. Zachraň jídlo se problému vyhazování jídla v souvislosti s trvanlivostí věnuje v kampani s názvem Spotřebuj mě.

 

Jaký je mezi pojmy rozdíl? Stáhněte si leták.


Dobrovolníci na podnosech nabízeli prošlé sladkosti i slané sušenky společně se stejnými, ale “čerstvými” potravinami. Smyslem akce je upozornit na to, že chuťový rozdíl mezi nimi není znatelný. I přesto se obchody prošlých potravin zbavují. Část z nich putuje do potravinových bank, odkud pochází i sušenky a sladkosti použité během happeningu.

Zachraň jídlo se souvislostem mezi plýtváním a daty na obalech věnuje už půl roku. K tématu vydalo dvě brožury. Jde o souhrn poznatků nastřádaných během rešerší, ale také během osobního setkávání s výrobci, prodejci a spotřebiteli. První brožura s podtitulem Jak souvisí označování trvanlivosti potravin s plýtváním? se věnuje základním statistikám a faktům o plýtvání. Návazný dokument Co nám o trvanlivosti a plýtvání řekli spotřebitelé, prodejci a výrobci shrnuje poznatky odborníků z oboru, zaměřuje se na konkrétní potraviny a představuje technologická řešení pro zlepšení současné situace.




Zdroj: Tisková zpráva, Zachraň jídlo
Sdílejte na: