Jsme obŽIVA a je nás už téměř 100!

04. 03. 2019

Jak se Fair & Bio pražírna stala součástí prvního novodobého spolkového obchodu u nás.

ObŽIVU založila parta ekozemědělců, zpracovatelů a spotřebitelů, kterým není jedno stav naší společnosti a planety, jakož i původ a kvalita potravin. Máme štěstí, že je všechny známe osobně: Honzu Valešku z PRO-BIO LIGY, Jardu Lenharta ze Svobodného statku na soutoku, průkopníky eko a sociálního zemědělství, poté Tomáše Hajzlera ze Slušné firmy, které jsme součástí, a Lukáše Rudolfského z Kutné Hory, jediného to producenta biodynamických vín v ČR a na Slovensku. Ti založili a vloni na podzim rozhýbali obživácký spolek, za notného pomáhání Míši Křivkové, která je teď hlavní duší nově otevřeného krámku na pražském Florenci.

 

 


Tohle video také stručně a jasně ukazuje, jaký je záměr obŽIVY a na jakém modelu funguje.


Co obnáší spolkový obchod?

Jak přesně obŽIVA pro své členy funguje je popsáno na webu. Zjednodušeně stát se členem - spotřebitelem - v jazyce spolku - obživníkem - znamená složit členský vklad a pravidelným příspěvkem se podílet na nákladech na provoz. Na oplátku členové mají přístup ke kvalitním (výhradně) biopotravinám za výhodné ceny. K mání je od čerstvé sezónní zeleniny, mléčných výrobků, mouky, luštěnin, rýže a dalších sypaných produktů (samozřejmě bezobalově), po byliny, koření, marmelády, sirupy, oleje, konče naší Fair & Bio kávou. A to pěkně bezobalově. V obživáckém jazyce nejsme dodavatelé, nýbrž živitelé a s námi jsou tam další známé firmy - například Vojta Veselý z Biostatku Valeč.

 

Otevíračka obŽIVY


Více o družstevních souvislostech, otevíračce obchodu a jak to tam chodí čtete na blogu Fair & Bio pražírny: www.fair-bio.cz/blog/jsme-soucasti-spolkoveho-obchodu-obziva.




Zdroj: Jsme obŽIVA a je nás už téměř 100!, Fair & Bio pražírna, Markéta Vinkelhoferová
Sdílejte na: