První komunitní kuchyň Potravinové banky Praha a Středočeský kraj jsme otevřeli společným brunchem

26. 02. 2019

Potravinová banka Praha a Středočeský kraj otevřela s Asociací společenské odpovědnosti a členy Gastrokroužku vůbec první komunitní kuchyň v Česku.

V pražských Zdibech, kde banka i kuchyň sídlí, byla v rámci dopoledního brunche k ochutnání tradiční i exotická jídla uvařená přímo ze zásob Potravinové banky. Klienti potravinové banky mají možnost navštívit a využívat vůbec první komunitní kuchyň, která je nově součástí Potravinové banky Praha a Středočeský kraj ve Zdibech. Matky samoživitelky, nezaměstnaní, lidé bez domova, osamělí senioři nebo další klienti banky se budou moct přihlásit do kurzů vaření, které pro jednotlivce i skupiny či firmy bude ode dneška potravinová banka minimálně třikrát do měsíce pořádat.



Komunitní kuchyň nabízí ohromné množství inspirace, jak dát jídlu druhou šanci, a to i takovému, které by možná už v některých domácnostech skončilo v koši. Nakládejme s potravinami zodpovědněji a nakupujme s rozmyslem, jen to, co opravdu sníme. Můžeme tak výrazně snížit množství jídla, které se denně na světě zbytečně vyhazuje,“ řekla v úvodu brunche Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která setkání pořádala.


Za jeden rok se vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré světové produkce potravin. Na každého Čecha připadá kolem 25 kg vyhozených potravin ročně, uvádí to aktuální průzkumu Ipsos pro společnost Unilever. Nejčastěji se hází do koše ovoce a zelenina, častým důvodem pro jejich vyhození je pouhý nehezký vzhled, i když jsou stále vhodné k jídlu. „Naši klienti jsou většinou chudí lidé se špatnými stravovacími návyky. Jsou zvyklí jíst pečivo, konzervy, uzeniny a instantní polévky. Čerstvé ovoce, zeleninu a maso si nemohou dovolit, takže s těmito potravinami neumí zacházet. My jim s naší komunitní kuchyní chceme pomoci,“ uvedla Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha a Středočeský kraj.



Právě z čerstvých surovin vařili v komunitní kuchyni ve Zdibech členové Gastrokroužku, který se pro tuto příležitost změnil na chvíli název na Zbytkokroužek. Projekt založil herec a tvůrce blogu Gastromapa Lukáš Hejlík, který je zároveň českým ambasadorem SDG 12, tedy Cíle udržitelného rozvoje od OSN pro odpovědnou výrobu a spotřebu (SDGs = Sustainable Development Goals). „Plýtvání jídlem se stalo obrovským problémem současnosti, změnit to přitom může každý z nás. Když se naučíme jíst i nedokonalé, můžeme šetřit své peníze i naši planetu,“ řekl Hejlík.



Foodblogeři a kuchaři ze surovin potravinové banky připravili jak jídla tradiční, např. palačinky s jablky a slaným karamelem, ale zároveň i exotická, kdy byla možnost ochutnat například vietnamskou polévku pho nebo variaci orientální shakshuky. Skvělou kávu účastníkům připravili pánové Zdeněk Hýbl a Jaroslav Slámečka z Candycane Coffee.



S otevřením komunitní kuchyně potravinové banky Praha a Středočeský kraj byla zároveň spuštěna dárcovská výzva přes portál Darujme.cz pro příspěvky na nákup nové dodávky pro převoz potravin. Dodávka, která doposud potravinové bance sloužila, je totiž po havárii mimo provoz a oprava zřejmě potrvá měsíce. Aby mohla organizace nabízené potraviny ze supermarketů svážet, potřebuje dodávku klidně starší, ale funkční.


Všechny fotografie od fotografky Lucie Fenclové naleznete na tomto odkazu.



O Potravinové bance Prahy a Středočeského kraje


Potravinové banky jsou neziskové organizace, které shromažďují potraviny a distribuují je odběratelským charitativním a dobročinným organizacím. Skrze ně se potraviny dostávají ke koncovým klientům – dětem, seniorům, samoživitelkám, postiženým, lidem bez domova a lidem v nouzi. Potravinové banky získávají jídlo od obchodních řetězců, od výrobců, z potravinových sbírek nebo od pěstitelů či jednotlivců a dalších. Potravinová banka Prahy a Středočeského kraje vznikla v roce 2009 a je se 150 odběratelskými místy v současnosti největší bankou v Česku.


O Gastrokroužku


Gastrokroužek je skupina foodblogerů, kuchařů a přátel, které spojuje vášeň pro vaření a jídlo jako takové. Z počátečního scházení a kulinaření se postupně stal koncept, na konci kterého je společná kuchařka s názvem Gastrokroužek: Spojilo nás jídlo. Mezi autory receptů jsou například herec a autor Gastromapy Lukáš Hejlík, blogerka Jana Káliková ze Zásadně zdravě, Marika a Jirka Kučovi z blogu Kitchen Story a šéfredaktorka časopisu FOOD Darina Křivánková.

Sdílejte na: