Bude oblíbený avokádový toast zakázán z kaváren kvůli ekologickým obavám?

31. 01. 2019

Posedlost západního světa avokádem vytváří nebývalou poptávku na farmáře, kteří zelené ovoce pěstují.

Avokádo se stalo hlavní ingrediencí na talířích módních kaváren a bister. Jen na Instagramu k dnešnímu dni naleznete pod hashtagem #AvocadoToast neskutečný milión fotografií toastů s touto superpotravinou. Zatímco mnoho lidí si nedokáže bez avokáda představit život, několik vybraných kaváren začalo kvůli ekologickým obavám s odstraňováním avokáda ze svých nabídek.

Kavárna Wild Strawberry Cafe v Buckinghamshiru sdílela příspěvek na instagramovém profilu příspěvek, ve kterém vysvětluje, proč se v jejich kuchyni rozhodla avokádo zakázat. „Od dnešního dne již nebudeme servírovat avokádo. Toto. Není. Vtip...,“ takto zněl titulek. „Kontroverzní? Rozhodně... Jako všichni jsme zvyklí na náš týdenní přísun avokádového toastu, ale toto je něco, nad čím jsme již dlouhou dobu přemýšleli.“



Kavárna v příspěvku objasnila několik důvodů, které stály za jejich rozhodnutím včetně udržitelnosti sezónní suroviny nebo dlouhé vzdálenosti, kterou musí avokádo během dovozu zdolat. Kavárna Wild Strawberry Cafe obvykle připravuje pokrmy z lokálních ingrediencí, proto měl její majitel pocit, že je pro kavárnu nezvyklé servírovat avokádo, které pochází z daleké ciziny. Kavárna také zmínila fakt, že ve světle rostoucích obav z klimatických změn se transportování avokáda v letadlech ze Střední nebo Jižní Ameriky zdá být nelogické, když mohou používat výživné suroviny z blízkého okolí.

„Avokádová posedlost západního světa vytváří nebývalou poptávku na farmáře, kteříavokáda pěstující. Ceny rostou až do toho bodu, kdy mexické drogové kartely kontrolují nejlukrativnější vývozy,“ sdílela kavárna Wild Strawberry Cafe na Instagramu. „Lesní plochy jsou zmenšovány, aby se mohly udělat nové prostory pro avokádové plantáže. Intenzivní farmaření v této míře přispívá k emisím skleníkových plynů a vytváření nátlaku na místní zásoby vody.“

 

Interiér kavárny Tincan Coffee Co v Bristolu


Wild Strawberry Cafe v Buckinghamshiru však není jediná. Během loňského roku kavárna Tincan Coffee Co v Bristolu také oznámila, že přestane servírovat avokádo svým zákazníkům. „Milujeme avokádo, obzvláště s vajíčkem, ale etika spojená s řízením kavárny pro nás byla vždy velice důležitá,“ sdělil spoluzakladatel Adam White pro Bristol Live„Servírovat avokádo s tím vědomím, jaké obrovské sociálně-ekonomické dopady má pěstování avokáda na Mexiko a Kalifornii, nám prostě nepřipadá správné.“

Již v roce 2016 organizace Greenpeace v Mexiku uvedla, že tamní lidé začínají trpět kvůli rostoucí poptávce po avokádu: „Kromě odlesňování místní krajiny a dopadů na zadržování vody, vysoké využití zemědělských chemikálií a velkého množství dřeva, které je potřeba k balení a přepravě avokád, existují i další faktory, které mají negativní vliv na životní prostředí a blahobyt obyvatel v Mexiku.“

 

Prodejce avokáda na trhu v Mexico City







Zdroj: Avocados banned from trendy cafes over environmental concerns | The Independent. The Independent | News | UK and Worldwide News | Newspaper [online]. Dostupné ZDE.

Bristol café Tincan Coffee Co has completely ditched avocado - for a very good reason - Bristol Live. Bristol Live - latest local news, sport & business from Bristol [online]. Copyright © 2019 Local World [cit. 31.01.2019]. Dostupné ZDE.

In Mexico, high avocado prices fueling deforestation | The Seattle Times. The Seattle Times | Local news, sports, business, politics, entertainment, travel, restaurants and opinion for Seattle and the Pacific Northwest. [online]. Copyright © 2019 The Seattle Times [cit. 31.01.2019]. Dostupné ZDE.
Sdílejte na: